Ett hemlighus i Gamla stan

Janus Regius heter registret till Svea Hovrätts handlingar på 1600-talet. Man får söka på första bokstaven i förnamnet och sedan i kronologisk ordning.

I höstas hade jag lovat att för föreningen DIS skriva en webb-artikel om Svea Hovrätts arkiv som finns tillgängligt på Digitala forskarsalen hos Riksarkivet. När jag bläddrar för att finna något intressant fall, finner jag ett mål om min anfader körsnärsmästaren Elias Fult (1608-1679). Hans granne Johan Lindtz klagade över att Elias Fults hemlighus-brunn låg för nära grannens hus och förorsakade en olidlig och ohälsosam stank. Av bilagorna framgår att de hade processat om hemlighuset i flera olika instanser innan ärende nådde hovrätten.

Läs mer här

PS. Om du undrar vad ett hemlighus är, så är det ett utedass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.