Gotländska anor

Visby murar

Sergeanten Nils Lundberg

Min anfader Nils Lundberg som uppges vara född 1767 i Visby har länge gäckat mig. Han började som artillerist vid Svea artilleriregemente i Visby 1791 och blev året därpå befordrad till underfyrvärkare där. År 1795 blir han sergeant vid Gripsholms kompani, Södermanlands infanteriregemente med två rotelöner och år 1802 erhåller han furirs lön. Han avlider 1845 i Stora Malms sn, Södermanland.

Kattlunds gård, Grötlingbo

Spåret till Kattlunds gård, Grötlingbo

Jag har sökt i Visbys födelsebok efter en lämplig Nils Lundberg. Den som passade bäst var född där 1771 och son till artillerihantlangaren Jakob Lundberg och Anna-Lisa Tomasdotter. Denne Jakob skulle vara född 1726 på Gotland enligt generalmönsterrullan och i Grötlingbo enligt Visby husförhörslängd. Han antogs 1742 till Svea Artilleriregemente, var kommenderad till Pommern 1757-62 och fick avsked 1770.

Födelseboken för Grötlingbo saknas 1726, men Jakob figurerar som fadder 1744-49 där och vid ett tillfälle kallas han för Jakob Nilsson Lundberg. Jag har misstänkt att han är son till bonden vid Kattlunds gård Nils Olofsson och Helevij Cordtsdotter. När Nils Olofsson avlider 1737 finns en bouppteckning av vilken framgår att hans andra son hette Jakob Nilsson. Att han är identisk med artillerihantlangaren Jakob Lundberg är dock inte ställt utom all tvivel. Efternamet Lundberg kan dock vara skapat av Kattlunds gård.

Kattlunds gård är en välkänd medeltida gård på Gotland som idag är museum. Se vidare www.kattlunds.se . Nils Olofssons rötter går att följa bak till en Anders Kattlunds som levde på 1500-talets slut.

Osäkert spår

Dessvärre blev jag senare varse att det fanns en båtsman Nils Lundberg i Fröjel, som i husförhörlängd där uppges vara född 1771 i Visby. Jag hade så två olika Nils Lundberg födda i Visby som verkade stämma med aktuell födelsenotis. Det föreföll som båtsmannens födelseuppgift var mer trovärdig, även om det skulle kunna vara så att prästen på 1700-talet hade tagit miste. Visbys husförhörlängder är inte alldeles enkla att följa. Jag avskrev därför tills vidare Kattlunds-spåret.

Alternativt spår

Den sista notisen i Stora Malms husförhörslängd anger att min Nils Lundberg föddes 1767-04-05. Bara två dagar senare finns i Visbys födelsebok en Niclas som är född utomäktenskapligt av Maria Nilsdotter och barnafadern uppges vara handelsexpediten Hans Wester. Det är inte alldeles lätt att identifiera denna Maria Nilsdotter, men jag noterade att Jakob Lundbergs sannolikt var piga i Visby i varje fall 1753-54…

DNA-släkting med koppling till Kattlunds gård

Jag har låtit min mormors syster göra ett DNA-test, och hon får då träff mot en person som i princip bara har gotländska anor. Det visar sig att han härstammar från Kattlunds gård. Kan det vara så att det finns en koppling till Kattlunds gård i alla fall?

Bouppteckning öppnar ett nytt spår

Vid en ny granskning av de källor som ArkivDigital har att erbjuda finner jag i bouppteckningsregistret för Visby att det finns en Johan Lundberg avliden 1804 som har en bror Nils Lundberg som ska vara underofficer utanför Stockholm. Den beskrivningen stämmer ju utmärkt på min Nils Lundberg, och det är ju osannolikt att det skulle finnas två stycken Nils Lundberg med en sådan koppling mellan Visby och Stockholms-trakten.

Jag ger mig därför i kast med att följa Johan Lundberg. Det visar sig att han inte är född i Visby utan han är född 1758  i Västerhejde sn, en knapp mil söder om Visby. Det visar sig att han har en yngre bror Nils född 1767-07-09 där. Även om datumet inte stämmer riktigt med de uppgifter som finns senare, så är det rimligen min Nils Lundberg!

Båtsmannen Johan Wälkommen

Bröderna är söner till båtsmannen Johan Wälkommen och hans hustru Brita Tomasdotter. Johan Wälkommen föddes 1731 i Fröjels sn. Han står 1756 som enrolleringskarl och 1760 blev han båtsman vid Gotlands andra båtmanskompani. I rullorna står han under sin företrädares namn Nils Larsson Wälkommen. Man har tydligen missat att ändra förnamnet. Han var skriven på rote nr 48 som låg i Näs sn på södra Gotland. Det innebar att han inte bodde i den socken han var roterad. Han ska 1770 ha varit kommenderad på skeppet Sophia Albertina. Han avled enligt rullorna 1771 oklart var.

Hans hustru Brita Tomasdotter anges i husförhörslängden vara född 1730 i Västerhejdes sn, men återfinns inte där det året. Enligt åldersuppgiften i dödsnotisen ska hon ha varit född tidigare. I dagsläget har jag inte säkert kunnat finna hennes föräldrar.

Linjeskeppet Sophia Albertina sjönk utanför Texel i Holland 1781. En beskrivning på holländska om de arkeologiska utgrävningarna av skeppet finns här.

Jag får dock hälsa välkommen till min nyfunna anfader Johan Wälkommen.

2 Replies to “Gotländska anor”

 1. Hej!
  Sergant Nils Lundberg är en ana till mig.
  Jag har hittat en handskriven lapp i ett kyrk förhör där han skriver att han är född 1769 9 juli. Det borde vara rätt.
  På ett annat ställe finns det angivet att han skall vara född i Årdala.

  Där är det stopp, jag hittar inte igenhonom.

  • Jo, det finns lite olika uppgifter om Nils Lundberg, som har gäckat mig. Ditt datum 9 juli stämmer ju den nyfunnen Nils Johanssons födelsedatum även om året är två år fel. Uppgiften om Årdala känns mindre sannolik, eftersom han började sin militära bana på Gotland. Jag har funnit lite ytterligare uppgifter om hans förfäder även om kyrkoböckerna inte är så utförliga, som jag kan skicka till dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.