Roots Tech 2013

Kö till Family History Library före öppningsdags
Kö till Family History Library före öppningsdags

Är just hemkommen efter en intensiv vecka i Salt Lake City. Ett par dagar ägnades åt det stora Family History Library som finns centralt precis väster om Tempel-platsen. Jag passade på att titta på förfäder från sent 1600-tal i Tyskland, tidigt 1600-tal i Krakow, Polen och på en försvunnen tunnbindare från Skåne som uppgavs ha avlidit i Amsterdam. Tjusningen med biblioteket är att det finns filmer från hela världen.

I Tyskland valde jag att kopiera de mest intressanta volymerna för att kunna studera dem hemma i lugn och ro. I Krakow fanns inte mindre än 8 församlingar som hade kyrkoböcker bevarade från början på 1600-talet. Dessa var förda på latin. En hel del polska namn passerar revy i latiniserade former. Jag hinner inte leta i detalj, men det kan vara värt fördjupad studier framöver. I Amsterdam fanns ett kortregister över alla avlidna. Jag sökte min förfader tunnbindaren Andreas Hagelin som sägs ha avlidit på 1790-talet i Amsterdam. I kortregistret fanns en Hans Jochim Hagelin, som ska ha avlidit på en båt och begravts på Sankt Antoni kyrkogård där. Tidsmässigt passar det bra, men förnamnet stämmer inte så bra.

Efter en dags skidåkande i ett snöigt Alta, besökte jag så släktforskarkonferensen Roots Tech. Men än 6000 deltagare var anmälda. Det var spännande att sitta i den stora salen och höra de sk keynote-talarna. Sponsorernas talare var rätt så tråkiga, men de övriga talarna var roliga att höra på. Man betonade att dokumentera sina historier. Storytelling var ett av teman på mötet. Sponsorerna ville naturligtvis att man skulle lägga upp sin släktforskning på deras sajter för att sedan dela uppgifterna vidare.

Paneldiskussion om framtidens släktforskare
Paneldiskussion om framtidens släktforskare

En dag på konferensen kallades Developers day, och det fanns en antal föreläsning som fokuserade på teknik. Flera av de stora aktörerna har öppna API så att man kan läsa och även skriva data i deras databaser från externa program. Intressant var också att man hade tagit fram meta-taggar att använda på hemsidor med släktmaterial för att sökmotorerna skulle hantera uppgifterna bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.